Coordonat de Sorin BOCANCEA
Volum VI, Nr. 4 (22), Serie noua, septembrie – noiembrie 2018
Centenarul României în dezbaterile Polis
Redacția Revistei POLIS
Prezentul număr este cel de-al IV-lea realizat în cadrul proiectului „Centenarul României în dezbaterile Polis”, realizat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor și Primăria Municipiului Iași, în cadrul „Programului Centenar”. Scopul proiectului este sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța Centenarului României și aducerea în atenție de către profesioniști din domeniul socio-uman și din domenii conexe a unor evenimente și date necunoscute până în prezent publicului.
Obiectivele sale sunt:
- Antrenarea unui număr cât mai mare de cercetători din domeniul științelor socio-umane și al domeniilor conexe precum și a cât mai multor personalități ale vieții publice din România mare în dezbaterea evenimentelor ce au stat la originea formării României întregite.
- Realizarea unor lucrări științifice pe tema Centenarului României.
- Editarea a 7 numere pe teme legate de Centenarul României ale revistei
- Organizarea a 7 dezbateri pe temele tratate în numerele tematice ale revistei Polis.
- Lansarea numerelor tematice ale revistei Polis în cadrul dezbaterilor.
Proiectul este realizat în jurul revistei de științe politice Polis, ce aparține Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași (revistă cotată în baze de date internaționale). Întrucât revista este trimestrială, proiectul prevede organizarea unor dezbateri, cu prilejul lansării numerelor, la care să fie invitați specialiști în științe socio-umane și în domenii conexe (dintre care 2 contributori la numărul tematic), personalități ale vieții publice din toate provinciile istorice ale României mari (adică, inclusiv din Republica Moldova și din Bucovina), studenți și elevi.
Până în prezent, au fost organizate trei asemenea dezbateri. Prima dezbatere, cu tema „Basarabia și România. După 100 de ani”, s-a desfășurat pe 26 martie 2018 la Ateneul Tătărași din Iași și i-a avut ca invitați pe Prof.univ.dr. Radu Carp, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, și pe Lect.univ.dr. Marius Văcărelu, de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București. A doua dezbatere, cu tema „România în Marele Război”, s-a desfășurat pe 8 iunie 2018 la sediul Universității „Petre Andrei” din Iași și i-a avut ca invitați pe Prof.univ.dr. Sabin Drăgulin, Prodecanul Facultății de Științe Politice și Adminstrative a Universității „Petre Andrei” din Iași și pe istoricul și deputatul Daniel Gheorghe. A treia dezbatere, cu tema „Ideea națională după Marea Unire”, s-a desfășurat pe 1 octombrie 2018 la sediul Universității „Petre Andrei” din Iași și i-a avut ca invitați pe istoricul Sorin Antohi și pe jurnalistul Petre M. Iancu.
Proiectul se va desfășura până pe data de 30 septembrie 2019.
Partenerii sunt: Editura Institutul European, Agerpres, Revista Polis și Tele Moldova Plus.