Coordonat de Georgeta CONDUR
Volum VII, Nr. 1 (23), Serie nouă, decembrie 2018 – februarie 2019
Centenarul României în dezbaterile Polis
(Romania’s Centenary in the Polis debates)
Redacția Revistei Polis
Acest număr al revistei Polis este cel de-al V-lea realizat în cadrul proiectului „Centenarul României în dezbaterile Polis”, realizat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor și Primăria Municipiului Iași, în cadrul „Programului Centenar”. Beneficiind de colaborarea a numeroși specialiști din domeniul socio-uman, care prezintă evenimente și date mai puțin cunoscute sau chiar necunoscute publicului larg, proiectul are ca scop reliefarea importanței Centenarului României și aducerea în atenție a acestui subiect într-un mod care să depășească simpla marcare a unei date aniversare.
Obiectivele proiectului sunt:
- antrenarea unui număr cât mai mare de cercetători din domeniul științelor socio-umane și al domeniilor conexe, precum și a cât mai multor personalități ale vieții publice din România mare, în dezbaterea evenimentelor ce au stat la originea formării României întregite;
- realizarea unor lucrări științifice pe tema Centenarului României;
- editarea a șapte numere ale revistei Polis pe teme legate de Centenarul României;
- organizarea a șapte dezbateri pe temele tratate în numerele tematice ale revistei Polis;
- lansarea numerelor tematice ale revistei Polis în cadrul dezbaterilor.
Proiectul este coagulat în jurul revistei de științe politice Polis, ce aparține Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași (revistă cotată în baze de date internaționale). Revista fiind trimestrială, proiectul prevede organizarea unor dezbateri cu aceeași periodicitate, cu prilejul lansării celor șapte numere, la care sunt invitați specialiști în științe socio-umane sau în domenii conexe (dintre care cel puțin doi contributori la numărul tematic), personalități ale vieții publice din toate provinciile istorice ale României mari (adică inclusiv din Republica Moldova și din Bucovina), studenți și elevi.
Până în prezent au fost organizate patru dezbateri. Prima, cu tema „Basarabia și România. După 100 de ani”, s-a desfășurat pe 26 martie 2018 la Ateneul Tătărași din Iași și i-a avut ca invitați pe Prof.univ.dr. Radu Carp, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, și pe Lect.univ.dr. Marius Văcărelu, de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București. A doua dezbatere, cu tema „România în Marele Război”, s-a desfășurat pe 8 iunie 2018 la sediul Universității „Petre Andrei” din Iași și i-a avut ca invitați pe Prof.univ.dr. Sabin Drăgulin, Prodecanul Facultății de Științe Politice și Adminstrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, și pe istoricul și deputatul Daniel Gheorghe. A treia dezbatere, cu tema „Ideea națională după Marea Unire”, s-a desfășurat pe 1 octombrie 2018 la sediul Universității „Petre Andrei” din Iași și i-a avut ca invitați pe istoricul Sorin Antohi și pe jurnalistul Petre M. Iancu. A patra dezbatere, cu tema „Bucovina și România. După 100 de ani”, a avut loc pe 29 noiembrie 2018, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, invitați fiind eseistul și istoricul Sorin Antohi și Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași. Toate dezbaterile au fost reflectate în emisiuni ale unor posturi locale sau naționale de televiziune.
Proiectul va continua până pe data de 30 septembrie 2019.
Parteneri sunt: Editura Institutul European, Agerpres, Revista Polis și Tele Moldova Plus.