Coordonat de Sorin BOCANCEA
Volum XI, Nr. 2(40), Serie nouă, martie-mai 2023
Supliment POLIS 10, Serie nouă, mai 2023
EVENIMENT
Petre Andrei în cultura politică italiană
Ioana CRISTEA DRĂGULIN
În luna martie 2023, au avut loc trei evenimente importante pentru activitatea academică din România.
Primul a privit publicarea unui volum, intitulat Sguardi dall’ est: Petre Andrei e il Fascismo, care a fost îngrijit de profesorii Sabin Drăgulin, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Angelo Chielli de la Departamentul de Științe Politice din cadrul Universității „Aldo Moro” din Bari și tradus din română în italiană de Ioana Cristea Drăgulin. Volumul s-a construit în jurul studiului Fascismul, care a fost publicat de Petre Andrei în revista Minerva în anul 1927. Pornind de la această analiză precoce a lui Andrei, coordonatorii acestui proiect au dorit să integreze studiul în cadrul dezbaterilor care au avut loc în ultimii o sută de ani, ce au avut ca temă natura fascismului. În acest sens au fost solicitate contribuții menite să arunce o privire, chiar dacă scurtă, asupra operei și a vieții lui Petre Andrei. Acestea s-au regăsit în capitolul „Petre Andrei: viața și opera”, semnat de Doru Tompea, Sorin Bocancea și Daniel Șandru. Punctele pe care autorii s-au axat au fost: referințele biografice, contextul politico-ideologic al perioadei interbelice, profilul politico-ideologic al lui Petre Andrei, puncte de referințe culturale în analiza fenomenului fascismului și viziunea sociologului și filosofului asupra modului în care ar trebui gândită politica.
Un alt capitol, semnat de Sabin Drăgulin, a prezentat într-o formă sintetică formarea națiunii și a statului român, rădăcinile teoretice ale extremei drepte românești și gândirea politică a lui Corneliu Zelea Codreanu. În fine, ultimul capitol, semnat de Angelo Chielli, l-a integrat pe Petre Andrei în galeria specialiștilor care, pe parcursul unui secol de istorie recentă, au interpretat fascismul.
Având ca suport volumul Sguardi dall’ est: Petre Andrei e il Fascismo, Departamentul de Științe Politice a Universității „Aldo Moro” din Bari și Universitatea „Petre Andrei” din Iași au organizat la Bari, în perioada 14-15 martie 2003, o Conferință internațională cu același nume. Acest proiect academic a fost contruit pornind atât de la necesitatea ca viziunea lui Petre Andrei asupra fascismului să fie explicată atât studenților cât și profesorilor și cercetătorilor care au fost prezenți cât și integrarea acesteia într-un context mai larg, în cadrul domeniului de analiză specific culturii politice române, italiene și universale. Din partea română au participat: Mioara Anton, Cristian Bocancea, Sorin Bocancea, Georgeta Condur, Ioana Cristea Drăgulin, Sabin Drăgulin, Teodora Prelipcean, Daniel Șandru și Doru Tompea, iar din partea gazdelor: Stefano Bronzini, Giuseppe Moro, Giuseppe Cascione, Alfredo Ferrara, Laura Mitarotondo, Nicola Neri, Ivan Scarcelli și Silvio Suppa. Lucrările au fost coordonate de Angelo Chielli.
Al treilea eveniment a privit lansarea volumului și prezentarea acestuia prin intermediul contribuțiile prezentate în cadrul conferinței.
La încheierea experienței bareze, se poate afirma că această colaborare româno-italiană a fost un succes din următoarele motive: a introdus în cultura politică italiană figura și gândirea politică a lui Petre Andrei, fapt realizat atât prin intermediul volumului, care se va regăsi în librăriile și bibliotecile din Italia, cât și pentru faptul că se va regăsi cu anul academic 2023-2024 în bibliografia obligatorie la domeniile de istorie, filosofie și sociologie politică din cadrul Departamentului de Științe Politice al Univeristății „Aldo Moro” din Bari. Prezența masivă a studenților pe parcursul desfășurării conferinței a demonstrat faptul că subiectul și prelegerile susținute au fost interesante și au fost primite pozitiv de asistență. Impactul avut a condus la concluzia că este necesar ca această experiență să fie reluată, motiv pentru care s-a convenit între cele două părți realizarea în fiecare an, alternativ, a unor noi ediții a conferinței internaționale, la Bari și la Iași, în organizarea celor două universități. Pentru a da un suport teoretic mai mare, s-a convenit deschiderea unui nou proiect editorial, în limba italiană, în care să se regăsească o serie relevantă de scrieri ale lui Petre Andrei.
Foto 1: Programul conferinței
Foto 2: Coperta lucrării Sguardi dall’Est. Petre Andrei e il Fascismo
Foto 3: Sabiun Drăgulin, Angelo Chielli, Ivan Scarcelli, Doru Tompea, Sorin Bocancea, Tepodora Prelipcean, Georgeta Condur, Silvio Suppa, Alfredo Ferrara, Cristian Bocancea, Ioana Cristea Drăgulin și Laura Mitarotondo.
Vizualizare articol: [hits]