Coordonatori: Marius TURDA și Daniel ȘANDRU
Volum XII, nr. 4 (46), Serie nouă, septembrie-noiembrie 2024
Conferința Internațională 35 years after the fall of communist regimes in Europe, 3-4 octombrie 2024
În perioada 3-4 octombrie 2024, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul pentru Studierea Comunismului și Consecințelor lui în Albania (ISKK) a organizat Conferința Internațională „35 years after the fall of communist regimes in Europe”. Prima sesiune a fost dedicată fenomenului trecerilor ilegale de frontieră în timpul Războiului Rece. Plecând de la prezentarea diferitelor cazuri naționale – german, polonez, ceh, albanez, românesc. Discuțiile s-au purtat în jurul chestiunilor de metodologie și de unificare la nivel internațional a practicilor de cercetare istorică, dar și de abordare juridică a crimelor comise în timpul regimurilor comuniste.
Domnul Przemysław Janiga discutat cazuri de cooperare internațională pentru investigarea cazurilor de deces ale unor cetățeni polonezi la granița dintre Austria și Cehoslovacia, în timp ce domnul Gerhard Saelter a explicat problemele juridice cu care s-a confruntat statul german în rezolvarea cazurilor de deces pe frontiera germană-germană. Sesiunea a propus teme noi de cercetare prin prelegerea doamnei Luciana Jinga despre definirea victimelor regimului comunist, și prezentarea domnului Chris Law cu privire la interviurile de istorie orală realizate cu grăniceri din perioada comunistă. Nu în ultimul rând, doamna Armanda Hysa a făcut o analiză a taxonomiei utilizate pentru a numi trecerile ilegale de frontieră în țările socialiste, propunând conceptul de emigrație interzisă.
Sesiunea a doua a fost dedicată anilor 1980 și sfârșitul regimurilor comuniste în Europa. Domnul Çelo Hoxha a făcut o analiză a sfârșitului regimului comunist în Albania, în timp ce doamnele Mioara Anton și Brisejda Lala au adus în discuție importanța Procesului de la Helsinki și presiunea internațională asupra regimurilor comuniste, din perspectiva experienței românești, respectiv albaneze. Nu în ultimul rând, doamna Dalia Báthory a prezentat studii de caz relevante pentru încercările de contestare politică din anii 1980.
Ziua s-a încheiat cu proiecția filmului The death of the horse (Albania, 1992), în regia lui Saimir Kumbaro.
În cadrul celei de-a treia sesiuni au fost prezentate comunicări în cadrul cărora s-au abordat studii de caz referitoare la schimbările de regim din Kosovo, Slovacia, România și Polonia. Domnul Atdhe Hetemi a prezentat evenimentele care au avut loc în timpul războiului din Kosovo, consecințele acestuia și stadiul actual al demersurilor de cercetare întreprinse. Domnul Peter Jašek a analizat evenimentele care au condus la „Revoluția de catifea” și procesul de tranziție spre democrație, iar domnul Sorin Bocancea a abordat raporturile dintre populația civilă și Armată în timpul revoluției române din decembrie 1989. Sesiunea s-a încheiat cu prezentarea domnului Rafał Leśkiewicz, în cadrul căreia au fost prezentate schimbările politice care au dus la îndepărtarea regimului comunist din Polonia și procesul de tranziție spre democrație.
Cea de-a patra sesiune a fost dedicată victimelor comunismului, justiției de tranziție, recunoașterii publice a statutului de victimă și compensațiilor acordate victimelor. Doamna Profesor Enriketa Pandelejmoni a analizat rolul jucat de politicile memoriei ale statului albanez din perioada tranziției în modelarea proceselor de justiție și reconciliere. Ekaterina Boncheva a prezentat dosare inedite de urmărire a grupurilor underground de muzică din timpul perioadei comuniste. Domnul Mentor Beqa a prezentat o analiză comparativă a justiției de tranziție între cazul românesc și cel albanez, iar domnii Josef Halla și Michal Keim au supus atenției publicului demersurile făcute de statul slovac pentru a compensa injustițiile din timpul comunismului.
Ultima sesiune a fost concentrată pe procesul de tranziție, muzee și memoriale dedicate victimelor comunismului. Domnul Klejd Këlliçi a discutat despre Cimitirul Martirilor din Tirana, evidențiind rolul său ca loc al memoriei. De asemenea, domnul István Bandi a realizat o analiză comparativă a modelelor instituționale pentru gestionarea arhivelor fostelor structuri de Securitate din România și Ungaria. Sesiunea s-a încheiat cu prelegerea domnului Daniel Șandru, care a prezentat stadiul lucrărilor efectuate la Memorialul „Închisoarea tăcerii” din Râmnicu-Sărat, obiectivele și termenele proiectului.
Grupaj realizat de Luciana JINGA