Coordonat de Sorin BOCANCEA
Volum XII, Nr. 1 (43), Serie noua, decembrie 2023 – februarie 2024
Lansări: site-ul Editurii Polis Books și două volume
(Releases: Polis Books Publishing website and two volumes)
Pe 9 februarie 2024, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași au avut loc lansarea unui site și a două lucrări științifice. Este vorba, în primul rând, de siteul Editurii Polis Books.
Directorul acesteia, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, i-a făcut prezentarea: „Suntem la al patrulea volum editat la Editura Polis Books și a venit momentul să realizăm și un site al acesteia. Astăzi lansăm pagina web, pe care o puteți găsi accesând www.polisbooks.ro. Site-ul va avea două secțiuni mari, de carte și de revistă. Până recent, Anuarul Universității „Petre Andrei” din Iași a fost editat de Editura Lumen, dar vom prelua noi, la noua noastră editură, editarea lui. Toate volumele se pot descărca gratuit”.
A urmat lansarea celui de-al patrulea volum apărut la tânăra editură, Explicația în științele socioumane, al Teodorei Prelipcean. Prezentarea cărții a fost realizată de Prof. univ. dr. Cristian Bocancea: „Ne aflăm la lansarea unei lucrări despre care s-a spus că are 20 de ani. Eu aș spune că lucrarea nu are vârstă pentru că tema vine din străfundurile modernității și nu se va rezolva problema dezbaterii niciodată. E vorba de specificul cunoașterii socio-umane, despre cum cunoști în materie de istorie, psihologie, științe politice, dacă e să compari aceste arii problematice cu matematica, de exemplu, fizica, chimia și biologia, unde tăiem, disecăm, numărăm. Teodora Prelipcean a făcut acest demers, în 2003, pe când se străduia să pună pe masă o teză de doctorat privitoare la specificul cunoașterii în lumea socio-umană. Aria tematică a volumului era și la sufletul coordonatorului de teză, domnul Academician Teodor Dima, respectiv explicația și înțelegerea, o temă care ne-a preocupat pe toți. Din acest punct de vedere, dintre toți discipolii academicianului, Teodora Prelipcean i-a urmat cu cea mai mare fidelitate traiectul tematic pentru că e singura care a scris o carte pe acest subiect”.
Autoarea a precizat că prin acest volum a încercat să arate că explicația științifică este posibilă și în științele socio-umane. „Este ediția online a cărții din 2004, care a fost lansată și în 2015 la Universitatea Complutense din Madrid, iar la sfârșitul anului trecut, la propunerea Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, am reeditatat-o, completat-o și așa a apărut la Editura Polis Books. Cartea se adresează specialiștilor, dar și studenților pentru că temele abordate sunt prezentate și la cursurile pe care le țin, chiar și publicului larg care va putea regăsi informații care pot fi utile”.
Al doilea volum lansat, Sociologia elitelor. Abordări contemporane și clasice, este semnat de Ciprian Iftimoaei și a apărut la Editura Institutul European. Profesorul Adrian Netedu a precizat că istoria acestei cărți este foarte veche. „Am colaborat cu domnul profesor Ciprian Iftimoaei din 2010, când și-a conturat teza de doctorat, coordonată de domnul profesor Anton Carpinschi. Țin minte că am avut foarte multe dezbateri legate de cercetarea practică a acestei tematici, sociologia elitelor, cu un punct de vedere asupra elitelor politice din România la acel moment. Am parcurs din nou această carte și am făcut și o comparație cu lucrarea de doctorat. Evident că volumul lansat astăzi este un plus formidabil față de lucrarea din 2010. I-as propune domnului profesor ca acest volum să fie baza unei viitoare cărți care să trateze criza elitelor politice la ora actuală”.
Profesorul Daniel Șandru a rememorat prietenia pe care o are cu autorul volumului. „Sunt foarte bucuros că am ajuns în momentul în care pot vorbi de o carte de a lui Ciprian Iftimoaei, a patra din câte înțeleg. Eu și Ciprian închidem un cerc și am să vorbesc despre relația noastră, visurile și idealurile pe care le-am avut în urmă cu mai bine de 20 de ani, spre a ajunge la momentul în care, poate spre a-i da dreptate lui Noica, un cerc care se închide deschide un alt cerc. Ne-a apropriat un univers de discurs comun, în anii `98-`99, când el studia sociologie-politologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, iar eu eram în anul patru de Filosofie și-n anul doi de Științe politice ,sub bagheta profesorilor Anton Carpinschi și Cristian Bocancea, iar acel univers de discurs comun era legat de faptul că citeam aceleași publicații cu vocație civică, revistele 22 și Dilema, eram interesați de tot ce apărea ca traducere, Polisul de atunci, schimbam idei. Grație acelorași doi profesori, Anton Carpinschi și Cristian Bocancea, am beneficiat amândoi de primele burse Eramus”.
Autorul a mulțumit celor prezenți pentru ca au fost prezenți „la două evenimente importante din viața mea. Primul a fost examenul de titularizare pentru funcția de conferențiar doctor în cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative de la UPA. Pentru această poziție am muncit destul de mult, jumătate din viața mea, de când am intrat intrat la Facultatea de Filosofie, specializarea Sociologie și politologie, și până în prezent. Multumesc domnului Rector, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, care a făcut posibil apariția acestui volum, o contribuție destul de recentă în spațiul științelor sociale și politice în România”
La eveniment a fost prezent și Prof. univ. dr. Anton Carpinschi, fondatorul școlilor de Științe politice de la universitățile ieșene „Petre Andrei” și „Al. I. Cuza”, care a mărturisit: „sunt mai emoționat decât autorii de astăzi, pentru că e onorant să-i vezi pe acești tineri acum, cu epoca maturității tinere împlinite și să știi că ai fost cu ei și poate că ai crescut alături de ei. Eu sunt recunoscător lor, Universității „Petre Andrei” din Iași, lui Sorin, Cristi, Daniel și Ciprian că mă țin în priză”.
Andrei CUCU