Slide background

Journal of The Faculty of
Political and Administrative Sciences

Seria POLIS

În anul 2013, la Editura Institutul European din Iași a fost instituită, în contextul unui parteneriat, Seria POLIS, coordonată de Daniel Șandru. Până în prezent, în această serie au fost publicate următoarele titluri:

Mass-media și democrația în România postcomunistă

(ediția a II-a, revăzută și adăugită), cu o Prefață de Emil Hurezeanu

Coordonatori: Daniel ȘANDRU, Sorin BOCANCEA

Ca practicant tentat și de teoretizarea propriilor acțiuni, mărturisesc că sunt copleșit în fața acestei summa de informație, comparație și chiar inovație, care este lucrarea de față. (…) Autorii (…), mulți la număr, oameni învățați și supli în lecturi și interpretarea vieții, cu un backgroundacademic temeinic, dar suportabil, alcătuiesc în aceste sute de pagini cea mai completă și convingătoare scanare a fenomenului. El este mobil, disparent, înșelător, firește tumoral, dar la asta e bună radiografia expertului: îți fixează bubele și ți le servește la pachet cu medicamentele. Admir cantitatea și calitatea de informație sincronă și comparată, dedicată mass-mediei românești, de nebănuit privind televiziunea sau citind ziarele românești. N-ai impresia că ar merita atâta știință și atenție. Academia a făcut pasul înainte, mai sigur, mai relaxat și omologabil în lumea mare decât subspeciile nimerite în treaba ei: politicieni, ziariști, moguli, intelectuali singuratici sau publici, stenograme, boierii minții, noii precupeți sau negustorii vechi. Așteptam de multă vreme această oglindire comprehensivă, multicoloră, cu un sharf noțional și empiric ireproșabil, cu o detentă euristică calificată și pentru cobaii analizei, și pentru spectatorii naivi ai grădinii zoologice.

Emil HUREZEANU

Principalul rol pe care îl poate avea volumul de față – asumat, de altfel, încă de la publicarea primei ediții – este acela de a reflecta, din zona interesului academic interdisciplinar, completat de cel jurnalistic, imaginea societății noastre de tranziție din perspectiva a două dintre dimensiunile sale cele mai importante: presa și politica. Volumul poartă cu sine, desigur, amprenta celor 23 de ani de postcomunism ce s-au scurs. Fără a asuma pretenția unor predicții, el este o analiză actuală a trecutului recent și a prezentului pe care încă nu l-am depășit. E, în definitiv, o „fotografie de etapă”, ceea ce nu înseamnă însă că personajele principale surprinse în cadrul acestei relații nu vor cunoaște, foarte probabil, noi evoluții. Totuși, ca și în cazul unui album cu poze de familie, credem că e important să știm că aceste evoluții au, la rându-le, un trecut care, ca orice trecut, marchează ireversibil ceea ce va fi să devină, la un moment dat, prezent.

Daniel ȘANDRU, Sorin BOCANCEA

Contributori:

Ana-Maria Ambrosă; Liviu Antonesei; Lavinia Betea; Cristian Bocancea; Sorin Bocancea; George Bondor; Ivona Burduja; Grigore Cartianu; Răzvan Chiruță; Călin Ciobotari; Georgeta Condur; Andrei Cucu; Larisa Demeter; Sabin Drăgulin; Dan Drugă; Ion Dur; Livia Durac; Alina Hurubean; Constantin Ilaș; Adrian-Paul Iliescu; Liviu Iolu; Iulian Micu; Ovidiu Mihăiuc; Ioan Milică; Antonio Momoc; Tudor Pitulac; Doru Pop; Sorina Postolea; Sorin Cristian Semeniuc; Daniel Șandru; Ovidiu Șimonca; Adrian Marius Tompea; Anca Teodora Tompea; Ramona Ursu.

Constituţia României. Opinii esenţiale pentru legea fundamentală

Coordonator: Sorin BOCANCEA

Şi această carte va avea soarta pe care o are orice carte: de a fi citită sau nu, de a fi înţeleasă sau nu, de a fi contestată sau aplaudată ş.a.m.d. Dar astfel de proiecţii nu-i fac pe scriitori să nu mai scrie și pe cercetători să nu-și mai publice rezultatele cercetării. Ne asumăm aceleași riscuri. Important este faptul că, în anul revizuirii legii fundamentale a României, ne-am făcut datoria de a nu tăcea. Astăzi suntem mai puțini, mâine vom fi mai mulți. Societatea democratică se construiește pas cu pas și cu îndeplinirea condiției esențiale a implicării. Nu putem ști dacă publicul țintă va lua în seamă demersul nostru, dar important este că noi ne-am făcut datoria de cetățeni cu convingeri democratice, aceea de a ne exprima opiniile. Chiar și din acest motiv, în momentul revizuirii legii fundamentale, opiniile noastre sunt esențiale.

Sorin BOCANCEA

Contributori:

Cristian Bocancea; Silvia Bocancea; Sorin Bocancea; Radu Carp; Codrin Codrea; Georgeta Condur; Aurelian Crăiuțu; Cristi Danileț; Sabin Drăgulin; Sergiu Gherghina; Alina Hurubean; Eugen Huzum; Constantin Ilaș; Sergiu Mișcoiu; Tudor Pitulac; Vasile Pleșca; Adrian Marius Tompea; Doru Tompea; Cosmin Sandu; Ioan Stanomir; Daniel Șandru.

Zece exerciții de „inginerie constituțională”

Coordonatori: Sorin BOCANCEA, Daniel ȘANDRU

Întrucât anul 2013 a fost declarat de către toți actorii politici din România ca fiind dedicat dezbaterii conținutului pe care urmează să-l aibă noua Constituție a României, Facultatea de Știinte Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași și Institutul de Studiere a Ideologiilor au demarat proiectul Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală, ce a constat în organizarea unor dezbateri publice care au avut ca subiect zece teme majore: România – „stat național unitar”, tipul de regim politic, tipul de parlament, imunitatea parlamentarilor, utilizarea ordonanțelor de urgență, noua organizare administrativ-teritorială, statutul Curții Constituționale, rolul referendumului în procesul legislativ, rolul Consiliului Superior al Magistraturii și definirea drepturilor cetățenești. Aceste zece teme au fost dezbătute în tot atâtea emisiuni derulate în direct la posturile de televiziune Prima TV Iași și TELE Moldova Plus. Volumul de față cuprinde transcripturile acelor emisiuni.

Sorin BOCANCEA, Daniel ȘANDRU

Contributori:

Sorin Bocancea; Radu Carp; Cristi Danileț; Dorin Dobrincu; Sergiu Mișcoiu; Alexandru Radu; Ioan Stanomir; Flavius Solomon; Daniel Șandru.