Coordonat de Sorin BOCANCEA
Volum XI, Nr. 4 (42), Serie nouă, septembrie-noiembrie 2023
Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923-2023)
(Monica Lovinescu – Birth Centenary 1923-2023)
În perioada 16-19 noiembrie 2023, s-a desfășurat la Fălticeni seria de manifestări culturale Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923-2023), organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în parteneriat cu: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Primăria Orașului Fălticeni, Clubul Rotary Fălticeni, Consiliul Județean Suceava, Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Asociația „Artis”. În cele 4 zile, s-au organizat 4 proiecții de filme, 3 conferințe, 3 expoziții, 2 dezbateri, 2 lansări de carte și un concurs de eseuri pentru elevii de liceu. În toată această perioadă, în public au fost aproximativ 1000 de persoane.
Foto 1: Evenimentul de deschidere
Deschiderea evenimentului a debutat în data de 16 noiembrie, când la Amfiteatrul Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni s-a desfășurat conferința „O întâlnire de neuitat. După-amiaza mea cu Monica Lovinescu”, susținută de Prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, istoric, Directorul Bibliotecii Naționale a României și fost Ministru de Externe. De asemenea, în seara aceleiași zile, la Casa de Cultură Fălticeni a fost proiectat filmul Cazul inginerului Gheorghe Ursu. Invitați au fost: Liviu Tofan, regizor; Irina-Margareta Nistor, critic de film; Adrian Cioroianu, istoric; Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.
Foto 2: Adrian Cioroianu
În ziua a doua au fost susținute 5 evenimente. Primul a fost Conferința Ce a fost Radio Europa Liberă, susținută de Liviu Tofan, jurnalist, fost Director-adjunct al postului Radio Europa Liberă, la care a participat un public numeros, de peste 100 de persoane, în Amfiteatrul Colegiului Național „Nicu Gane”.
Foto 3: Liviu Tofan
Dezbaterea „Viața și importanța Monicăi Lovinescu în cultura română. Monica Lovinescu – voce și istorie vie” (1) s-a ținut la Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni, în prezența invitaților Dinu Zamfirescu, Gabriel Andreescu și Florin Cîntic. Moderatorul dezbaterii a fost Adrian Niculescu, vicepreședinte IICCMER.
Foto 4: Doina Jela, Adrian Niculescu și Dinu Zamfirescu
Ziua a continuat cu vernisarea expoziției „Securitatea o numea «COBRA»”, realizată de IICCMER și CNSAS (realizată de dr. Luciana Jinga, expert IICCMER; dr. Dalia Bathory, expert IICCMER; dr. Oana Demetriade, cercetător CNSAS),
Foto 5: Luciana Jinga, Oana Demetriade și Dalia Bathory
Lansarea cărții Ne-au ținut în viată” a lui Liviu Tofan a fost moderată de Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER, care i-a avut ca invitați pe dr. Mioara Anton, Directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, și Prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, istoric, Directorul Bibliotecii Naționale a României.
Ziua s-a încheiat cu proiecția filmului Război pe calea undelor, la Casa de Cultură Fălticeni, unde au participat Irina-Margareta Nistor, critic de film, Liviu Tofan, jurnalist și Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.
Foto 6: Liviu Tofan, Irina-Margareta Nistor și Andrei Giurgea
În cea de a treia zi a Seriei de manifestări, eseista Doina Jela a susținut conferința Monica Lovinescu – modele și discipoli. A fost, de fapt, o expunere limpede a lumii în care a trăit Monica Lovinescu.
Foto 7: Doina Jela
A urmat o dezbaterea Viața și importanța Monicăi Lovinescu în cultura română. Monica Lovinescu – voce și istorie vie”, la care au participat Adelina Bocancea, bursieră „Lovinescu-Ierunca” a Ministerului Afacerilor Externe pentru anul universitar 2023-2024, la Paris (intervenție on line), Doina Jela, Liviu Tofan și Dan Dascălu. Dezbaterea a fost moderată de Sorin Bocancea.
Foto 8: Liviu Tofan, Doina Jela, Dan Dascălu și Sorin Bocancea
A urmat vernisarea expoziției Rezistenții, în holul Colegiului Național „Nicu Gane”, realizată de Muzeul Național Cotroceni și prezentată de Dan Mihai Țălnaru, curator.
Foto 9: Dan Țălnaru
Lansarea lucrării Personalitatea totalitară a profesorului Dan Dascălu a fost moderată de Daniel șandru și i-a avut ca invitați pe Prof.univ.dr. Doru Tompea, istoricul Cosmin Popa și Prof.univ.dr. Sorin Tudor Maxim.
Foto 10: Doru Tompea, Dan Dascălu, Cosmin Popa și Sorin Tudor Maxim
Ultimul eveniment al zilei a fost vizionarea filmului Metronom, dar și o sesiune de întrebări și răspunsuri pe marginea proiecției, alături de actorul Vlad Ivanov și criticul de film Irina Margareta Nistor.
Foto 11: Vlad Ivanov, Liviu Tofan și Irina-Margareta Nistor
Seria de manifestări s-a încheiat în data de 19 noiembrie 2023, ziua în care s-au și împlinit 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. A avut loc o slujbă de pomenire la mormântul familiei Lovinescu, iar mai apoi vernisarea expoziției Un timp al nostru – Monica Lovinescu, alături de artistul plastic Andreea Pricop, Prof. Gabriel Baban și Directorul Colegiul „Nicu Gane”, Prof. Codrin Bența.
Foto 12: Daniel Șandru, Andreea Pricop, Gabriel Baban și Codrin Bența.
În a două parte a zilei a fost organizată decernarea premiilor și diplomelor pentru câștigătorii și participanții la Concursul de eseuri cu tematică despre rolul pe care l-a avut Monica Lovinescu în cultura română.
Foto 13: Premianții concursului de eseuri
Seria manifestărilor s-a încheiat cu vizionarea filmului Libertate, în compania regizorului Tudor Giurgiu și a criticului de film Irina-Margareta Nistor.
Grupaj realizat de Didona GOANȚĂ