Coordonat de Sorin BOCANCEA
Volum VIII, Nr. 1 (27), Serie nouă, decembrie 2019-februarie 2020
Note despre autori
Robert ADAM este doctor al Universității Libere din Bruxelles (ULB), cu o teză despre național-populism. A fost bursier în Franța la Școala Normală Superioară, Sorbona şi Sciences Po. Este colaborator științific al ULB. Domeniile sale de cercetare cuprind populismul și naționalismul în Europa, sociologia și istoria sportului, relațiile culturale externe ale UE. Are o vastă experiență în diplomația culturală la Paris și Bruxelles. A fost inițiatorul unor mari proiecte de dialog intercultural (Europalia România), curator al unor expoziții internaționale, membru în juriul unor festivaluri, coordonator de proiecte culturale în Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, România și Republica Moldova. A contribuit la volumele colective Politique et société dans la Roumanie contemporaine (coord. Odette Tomescu-Hatto și Alexandra Ionescu, 2004) și Revoluția din depărtare (coord. Cristina Hermeziu, 2011). Conferențiază pe tema populismului european în Franța (Paris, Strasbourg). Cea mai recentă lucrare a sa este Două veacuri de populism românesc (Humanitas, 2019).
Silvia BOCANCEA este lector doctor la Facultatea de Ştiințe Politice şi Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iaşi. Domenii de interes: istorie politică, naționalisme şi minorități. A coordonat (împreună cu Mihai Baciu) volumul colectiv Basarabia după 200 de ani (2012). A publicat studii în Sfera Politicii (2010-2011), în revista Transilvania (2011), în Jurnalul de Studii Juridice (2011), în Anuarul Universității „Petre Andrei” din Iaşi (2006-2011) și Polis (2011-2016). De asemenea, a publicat în volumele colective: Doru Tompea, Daniel Şandru (coord.), Dimensiuni social-politice ale operei lui Petre Andrei (Editura Academiei Române, 2012); Sorin Bocancea (coord.), Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală (Editura Institutul European, 2013) și în volumele colective LUMEN (2011, 2012).
Sorin BOCANCEA este profesor doctor și Rector al Universității „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: Cetatea lui Platon (Institutul European, 2010) și Noi și postcomunismul (Institutul European, 2012). A coordonat: Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală (Institutul European, 2013); De la presa studențească în comunism la presa postcomunistă (Institutul European, 2014); Je suis Charlie? Regândirea libertății în Europa multiculturală (Adenium, 2015); Revoluția română. Militari, misiuni și diversiuni (Institutul European, 2015) și Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației (Adenium, 2016). A coordonat împreună cu Daniel Șandrul volumele Mass-media și democrația în România postcomunistă (Institutul European, ediția I în 2011 și ediția a II-a revăzută și adăugită, în 2013), Totalitarismul. De la origini la consecințe (Institutul European, 2011) și Zece exerciții de inginerie constituțională (Institutul European, 2013), iar împreună cu Radu Carp, volumul Calea europeană a Republicii Moldova (Adenium, 2016). A realizat împreună cu Mircea Mureșan lucrarea Așa ne-am petrecut Revoluția (Institutul European, 2014) și, împreună cu Doru Tompea, lucrările Două decenii de comunism în Iașul universitar (Institutul European, 2015) și Două decenii de comunism în Iașul universitar. Presa studențească (Institutul European, 2019).
Radu CARP este profesor la Facultatea de Ştiințe Politice, Universitatea din Bucureşti, Director al Şcolii Doctorale de Ştiințe Politice. Doctor în drept al Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2002). MA în studii europene şi relații internaționale, Institut Européen des Hautes Etudes Internationales, Nisa (1996). A ocupat funcțiile de director general al Institutului Diplomatic Român (2010-2012), prodecan (2008-2010) şi secretar ştiințific (2010-2012) la Facultatea de Ştiințe Politice, Universitatea din Bucureşti. A avut colaborări şi stagii de predare la universități de prestigiu din Europa și a participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituții naționale și internaționale. A publicat peste 20 de cărți în calitate de autor şi coautor. Ultima lucrare este realizată împreună cu Daniel Șandru, în 2019, și se intitulează Cine suntem și ce ne ține împreună?
Alexis CHAPELAN este doctorand al Facultății de Științe Politice, în cadrul Universității București. A absolvit în 2017 Facultatea de Științe Politice a Universității București, cu o teză pe tema extremei drepte interbelice. Este absolvent al unui master la Ecole des Hautes Etudes de Sciences Sociales la Paris, lucrând pe subiectul conservatismului religios în România și Franța. Ariile sale de interes acoperă extrema dreaptă, populismul și conservatorismul în perspectivă comparatistă în Europa și Statele Unite. Teza doctorală, coordonată de prof. univ. dr. Florin Turcanu, are ca subiect conceptul de războaie culturale, interogând pertinența noțiunii în context european.
Vladimir-Adrian COSTEA este doctorand la Şcoala Doctorală din cadrul Facultății de Ştiințe Politice a Universității din Bucureşti. A publicat articole despre acordarea măsurilor de clemență și dinamica nivelului de ocupare a penitenciarelor în spațiul românesc, dintre care amintim: „Instituționalizarea, dezinstituționalizarea şi reinstituționalizarea Grațierii individuale în România în perioada 2000-2009” (Studia, Romanian Political Science Review, vol. XVIII, nr. 2, 2018); „Evoluția profilului socio-profesional al prefectului în județul Gorj 1990-2015” (Polis, nr. 3, 21, iunie-august 2018 și nr. 4, 22, septembrie-noiembrie 2018); „Aplicarea monitorizării electronice în România: Cum şi în ce condiții supravegherea la distanță facilitează reintegrarea persoanei condamnate în societate?” (Revista de drept constituțional, nr. 1/2018); „Dinamica suprapopulării şi a condițiilor de detenție în penitenciarele din România în perioada 1990-2017” (Revista Română de Sociologie, nr. 3-4, 2018).
Dragoş DRAGOMAN is PhD in Sociology and Lecturer in Political Science. His research interests focus on ethnic relations, social capital, political participation and political geography. Recent publications: Capital social şi valori democratice în România, Iaşi, Institutul European, 2010.
Sabin DRĂGULIN este prof. univ. dr. la Facultatea de Ştiințe Politice şi Administrative din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iaşi. Este absolvent al programului de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiințelor socio-umane şi politice al Universității din Bucureşti (2013), a absolvit Facultatea de Ştiințe Politice din cadrul Universității din Bucureşti (2002) şi Facultatea de Istorie din cadrul Universității din Bucureşti (1997). A efectuat stagii de cercetare şi documentare în domeniul fenomenului migrațiilor în Italia (2012) în cadrul „La Sapienza”, Università di Roma şi Università degli Studi „Aldo Moro” di Bari. În anul universitar 2001-2002 a fost student Erasmus la Facoltà di Scienze Politiche, din cadrul Università degli Studi di Perugia. A îngrijit împreună cu Florin Mitrea volumul Modelul mediteranean şi regiunea extinsă a Mării Negre. Confluențe politice, economice şi culturale (2013), a publicat în calitate de unic autor cartea Istoria gândirii politice româneşti. 1848-1948 (2010) şi, în calitate de prim autor, alături de Dan Carbarău, Istorie politică modernă universală (2010). Între anii 2009-2013 a îndeplinit funcția de secretar general de redacție în cadrul revistei indexate BDI Sfera Politicii, 2012-2013, Executiv Editor în cadrul revistei indexate BDI, South-East European Journal of Political Science şi redactor în cadrul revistei indexate BDI, Cogito, 2013. Actualmente, este director executiv al revistei Polis și redactor-şef al revistei Timpul.
Constantin ILAŞ is a PhD lecturer at Politics and Administrative Sciences of „Petre Andrei” University of Iasi. Being a BA in philosophy at University „Al. I. Cuza” of Iasi in 1996 he obtained a Master Diploma for Paradigmes of Modern European Philosophy in 2000 at University „Al.I. Cuza” of Iasi and the PhD Diploma with the thesis Friedrich Nietzsche and Modern Metaphysics (2009). He coordinated, in 2015, Exile in your own country, Publisher Institutul European, Iasi; he wrote the folowing articles: „About several signification of a symbolic crime” in Je suis Charlie? Retinking of freedom in a multicultural Europe, coord. Sorin Bocancea, Publisher ADENIUM, Iasi, 2015; „From the great politcs to Nazism. The ideological exploitation of Friedrich Nietzsche’s philosophy”, in vol. Totalitarianism. From beginnings to consequences, coord. Sorin Bocancea & Daniel Şandru, Publisher Institutul European, Iasi, 2011; „Essay for the Configuration of the Concept of Power according to Niccolo Machiavelli”, in vol. Bestiary of Power, coord. Diana Mărgărit & Ioan-Alexandru Tofan, Publisher University „Alexandru Ioan Cuza”, 2014.
Gianfranco LONGO studied at the Westfälische Wilhelms-Universitaet Muenster. He is researcher of Philosophy of Law and Professor of Legal Philosophy, human rights and religions of the Middle and Far East in the Department of Political Science, University of Bari.
Oana MIRON este licențiată în științe politice (2005) și în științe juridice (2015), iar din 2018 este doctorand în domeniul managementului.
Sergiu MIȘCOIU este conferențiar universitar în cadrul Facultății de Studii Europene (Universitatea „Babeș‑Bolyai”, Cluj‑Napoca) și a condus Departamentul de Relații Internaționale al acestei facultăți (2012‑2016). Este doctor și abilitat în științe politice al Université Paris‑Est, doctor în istorie al Universității „Babeș‑Bolyai” și conducător de doctorate la aceste două universități. Domenii de interes: teoriile constructiviste și discursive aplicate formării și funcționării comunităților politice și mai ales emergenței grupurilor radicale, populiste și extremiste; tranziția și democratizarea în lumea francofonă (în special în Franța și Africa Centrală și de Vest). Este autorul cărților Le Front National et ses répercussions sur l’échiquier politique français (2005), Formarea națiunii. O teorie socio‑constructivistă (2006), Naissance de la nation en Europe. Théories classiques et théorisations constructivistes (2010) și Au pouvoir par le Peuple! Le populisme saisi par la théorie du discours (2012), coautor și coeditor a douăzeci și cinci de volume internaționale, autorul a cincizeci de articole științifice publicate în România, Franța, SUA, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Belgia, Moldova și Ungaria.
Dana Gabriela PLEȘA este diplomat de carieră, iar în perioada 2014-2019 a deținut funcția de adjunct șef de misiune în cadrul Ambasadei României în Statul Qatar. Anterior, din anul 2012, și-a desfășurat activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Este doctorand în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București, anul III, cu tema Democratizare, Secularism și Islamism în Orientul Mijlociu, în coordonarea prof. univ. dr. Ioan Stanomir. A absolvit cursurile de masterat la Universitatea Warwick din Marea Britanie, specializarea Relații Internaționale în Orientul Mijlociu (2004), precum și la Şcoala Națională de Studii Politice și Administrative Bucureşti, specializarea Relații Internaționale şi Integrare Europeană (2003). A urmat studiile de licență și de masterat din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, specializarea Management (2001, respectiv 2003). A publicat, în colaborare cu Dan Stoenescu, International Relations and Globalisation in the Middle East, Editura Semne, Bucureşti, 2005.
Cristian PREDA este profesor de științe politice la Universitatea din București și, din toamna anului 2019, a redevenit decan, după ce a mai ocupat această poziție între 2004 și 2010. În cariera sa publică a fost consilier al Președintelui Emil Constantinescu (1999-2000), secretar de stat la MAE (2005-2007), consilier prezidențial în primul mandat al fostului Președinte Traian Băsescu (2007-2009) și deputat european, între 2009 și 2019. Publicațiile sale includ volume de istoria gândirii liberale și evoluția politicii românești din secolul al XIX-lea până în prezent. De asemenea, a tradus în limba română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent. Ultimele publicații: Însemnări din vremuri tulburi și ținuturi exotice (Polirom, 2018), Un vazaha printre malgași (Baroque Books & Arts, 2019) și Introducere în știința politică (ediția a treia, Polirom, 2019).
Petre ROMAN a absolvit Universitatea Politehnică București, Facultatea Energetică- Hidroenergetică în 1968 (șef de promoție). A obținut Diplôme d’Études Approfondies, Universitatea „Paul Sabatier”, Toulouse, Franța, în 1971, și titlul de Doctor în Științe, la aceeași universitate, în 1974. A fost Asistent universitar (1968), Șef de lucrări (1978), Conf. univ. dr. (1985) și Șef de catedră (1986) la Facultatea de Energetică, la Catedra Hidraulică, Mașini Hidraulice și Ingineria Mediului. A fost Profesor UNESCO, cursul Hidrologie Experimentală, Valdai, URSS, 1987, Profesor-mentor, cursul internațional Managementul Bazinelor Hidrografice, AgroParisTech și Universitatea Montpellier, Franța (2013-2014). A elaborat raportul de expertiză Stabilirea cazurilor de forță majoră în litigiile Hidroelectrica privind incapacitatea de livrare de energie electrică în situațiile de secetă cu frecvență de apariție foarte redusă (2016).
Silvia ROTARU este cercetător independent în domeniul științelor politice, a absolvit cursurile Facultății de Științe Politice din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, în anul 2013. A urmat apoi programul masteral „Relații Internaționale și Comunicare” în cadrul aceleiași universități. A publicat analize electorale și politice de amploare în română și engleză, în reviste de specialitate precum: Polis, Sfera Politicii, Cogito și Revista Română de Studii Eurasiatice. De asemenea, în ceea ce privește activitatea profesională, a participat ca redactor în cadrul unor proiecte culturale cu finanțare națională și europeană ce aveau ca scop principal promovarea drepturilor cetățenești, precum și a valorilor și principiilor democrației.
Andreea-Nicoleta SAVA este doctorand în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București, cu teza de doctorat intitulată Intervenția marilor puteri în Orientul Mijlociu: Republica Arabă Siriană între război civil și extremism musulman.
Daniel ȘANDRU este politolog, prof. univ. dr. la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. A publicat Reinventarea ideologiei (Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, 2011) și Ipostaze ale ideologiei în teoria politică (Premiul Revistei Transilvania pentru Teorie Politică, 2014) și a coordonat 9 volume pe teme de teorie și știință politică sau cu statut interdisciplinar. În calitate de director al revistei Timpul (2014-2017) a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler (2016). Între 9 august 2016 și 1 februarie 2017 a fost Secretar de Stat, coordonator al Departamentului Centenar din cadrul Cancelariei Prim-ministrului României. În prezent, este coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași pentru perioada 2017-2020.
Apasă aici pentru a adăuga propriul text