Aspecte teoretice privind regionalizarea (Theoretical aspects of regionalisation)
Aspecte teoretice privind regionalizarea (Theoretical aspects of regionalisation)
Andra Karla SIENERTH
Abstract. The implementation of a functional administrative system has a high impact on the development of a country. In the last years the debate about the reconfiguration of the Romanian administrative system constantly emerged within the political discourse of different political parties. But in order to implement the appropriate administrative system, it is important to know different theoretical aspects regarding the multitude of institutional and governance settings. Since the trend within the Romanian political system (and even within the European one) puts forward regionalization as a key process, this article points out the main theoretical perspectives. Based on a literature review, we first analyze the concept of regionalization, and afterwards some complementary concepts, in order to understand its various forms. We conclude that there is no unitary vision of regionalization and that the actual administrative reform must take into account the best mechanisms and adapt them to the national setting.
Keywords: regionalisation, region, decentralization, deconcentration, local autonomy, multi-level governance.
Introducere
Pentru a putea studia evoluţia fenomenului regionalizării pe scena politică românească consider necesară într-o primă fază reliefarea regionalizării la nivel teoretic. Aşadar mă voi axa pe analizarea diferitelor definiţii şi teorii formulate de-a lungul timpului asupra acestui concept precum şi asupra unor noţiuni (din domeniu) asociate.
În linii generale, în cadrul administraţiei publice, ordonarea diferitelor autorităţi administrative ale statului, pe de o parte şi locale, pe de altă parte, se realizează prin respectarea atât a criteriului teritorial (care face trimitere la structura ierarhică) cât şi a celui funcţional (care face trimitere la structura funcţională)1.
Conform celui dintâi criteriu, structura care se regăseşte la nivelul administraţiei publice este formată, după cum urmează, din: autorităţi centrale (aici menţionăm Guvernul, ministerele), autorităţi teritoriale
(formate din serviciile publice descentralizate ale structurii centrale) şi în final autorităţile locale (cuprinzând consiliile locale, primăriile). Cel de-al doilea criteriu presupune, pe e o parte, acele autorităţi care se bucură de competenţă generală, iar pe de altă parte, cele care deţin competenţe specializate.
În conformitate cu diferitele moduri de organizarea politică a puterii, putem avea pe de o parte un stat unitar, iar pe de altă parte un stat federal. Mai există şi varianta denumită „uniune de state” (confederaţie) caracterizată de asocierea unui număr de state (state care pot face parte fie din categoria celor unitare, fie a celor federale), care nu formează impreună un nou stat. Modelul federal, fundamentat de Jean Fouere se bazează pe „organizarea teritoriului pe baza arealelor omogene etnic şi cultural, prin garantarea constituţională a autono-miei”2. La nivelul sistemului federal avem procesul de transfer de autoritate, având ca rezultat instituirea unor funcţii şi competenţe diferite pentru structurile centrală şi locală. În această analiză, autorul subli-nează faptul că limita acestui model de organizare administrativ-terito-rială pe baza componentei entice o constituie caracterul de diversitate al acestor grupuri (în acestă afirmaţie autorul se foloseşte de exemple concrete de eşec al funcţionării acestuia – URSS, fosta Iugoslavia). În acelaşi context se consideră că o alternativă mai stabilă ar fi federalizarea conform, pe de o parte, a criteriului istoric şi/sau cultural, aici fiind enunţate câteva exemple de succes precum cazul Germaniei, iar pe de altă parte a caracterului colonial, cazurile SUA şi Australia.
Statul federal se află de fapt la confluenţa dintre doua tendinţe – pe de o partea cea de centralizare specifică modelului unitar iar pe de altă parte cea de descentralizare specifică confederaţiei, dupa cum afirma şi Pierre Pactet, din punct de vedere juridic şi politic, acest model se găseşte între autonomia administrativă şi confederaţie3.
Figura 1 Statul federal4
Georges Pompidou este cel care a susţinut modelul de organizare ce respectă caracterul unitar, mai exact în care „statul nu delegă regiunii atributele sale, ci autoritatea necesară exerciţiului regional al acestor atribute”.
DEPARTAMENT |
|
|
|
|
|
COLECTIVITĂŢI LOCALE |
||
|
|
|
REGIUNI |
|
|
|
|
|
DEPARTAMENTE |
|
|
|
|
|
COMUNE |
|
|
Figura 2. Statul unitar5
Colectivităţile administrativ-teri-toriale din cadrul acestui model statal nu dispun de organe legislative, respectiv de jurisdicţii proprii, nici măcar de organe guvernamentale, la nivelul lor existând doar autorităţi administrative, ceea ce rămâne astfel central fiind caracterul unitar, descentralizarea având un simplu caracter administrativ6. Trebuie menţionat faptul că existenţa acestor colectivităţi nu alterează caracterul unitar, dat fiind faptul că ele au fost concepute de stat, care le-a determinat şi zona de competenţă, normele juridice emanate de colectivităţi fiind doar o concretizare a celor naţionale, prin raportarea (şi conservarea) la specifiul local.
In contextul acestui element anterior evocat, mai exact descentralizarea, un aspect esenţial care diferenţiază modelul federal de cel unitar este legat tocmai de modalitatea în care se percepe şi se implementează descentralizarea: „prin delegarea autorităţii de la nivel central la nivel local (în cazul modelului liberal-democratic) (..) destrămarea autorităţii prin transferarea acesteia de la nivelul statului la cel al autorităţilor publice”7. Mai exact, vorbim de o descentralizare politică (stat federal) versus o descentralizare administrativă (stat unitar).
Rămânând în câmpul deosebirilor dintre cele două modele, dacă la nivelul statului unitar vorbim la singular atunci când vine vorba de formaţiunea statală, ordinea constituţională, legislaţie, aparat de stat (sistem de organe centrale aferent celor trei puteri), cetăţenie, în cadrul statului federal toate aceste variabile sunt în număr de două, se dublează8. In ceea ce priveşte evoluţia celor două modele, Jean Giquel consideră că statul federal contemporan este dominat de o mişcare centripetă, cel unitar de una centrifugă9. Cadrul re-gionalizării este statul unitar, astfel încât în continuare voi analiza variabile deja invocate, care sunt asociate regionalizării (descentralizare, deconcentrare, autonomie locală etc.), mai exact cum se manifesta aceastea în cadrul statului unitar.
Regiunea
Acest termen este celula de bază a procesului de regionalizare, orice analiză a acestui fenomen trimite în mod obligatoriu la înţelegerea acestui concept de „regiune”. Nu există o definiţie unică a acestui termen, de-a lungul timpului au fost elaborate diferite definiţii în funcţie de diversele contexte şi abordări, după cum subliniază şi John Fraser Hart în opera sa, admiţând că nu există o definiţie standard, regiunile fiind „dispozitive artistice subiective”10. Klaus Roth11 în analizele sale, făcând referire la regiune, constată în legătură cu aceasta, existenţa pe de o parte a unei omogenităţi interne iar pe de cealaltă parte a unei eterogenităţi externe. În concepţia sa, regiunea poate fi clasificată în categoriile următoare: microregiunea, regiunea medie (mezzo regiunea), macroregiunea şi regiunea la nivel global.
Anne Gilbert consideră că există un număr de trei abordări posibile ale acestei noţiuni: „ca răspuns local la procesele capitaliste, regiunea ca punct de identificare şi regiunea ca mediu al interacţiunilor sociale”12. În ceea ce priveşte tipologia regiunilor, autoarea consideră că pot fi clasificate în funcţie de nivelul la care se situează: nivel naţional, cel continental respectiv cel global.
Am afirmat anterior că nu există o definiţie standard pentru acestă noţiune deoarece definirea depinde foarte mult de domeniul în cadrul căruia este studiată. Dacă ne referim la regiune din punct de vedere geografic, putem să o definim ca „un spaţiu intermediar, mai vast decât cel local, dar care se integrează la rândul lui într-un spaţiu mai vast, care poate fi de exemplu cel naţional sau internaţional”13.
Tot în cadrul planului geografic putem înţelege şi de asemnea defini o regiune în funcţie de considerente precum relieful (de exemplu, regiune de câmpie), climă (de exemplu, regiune aridă). Dacă ne referim la regiune din punct de vedere al domeniului economic, definiţia nu va exclude total criteriul geografic, astfel aceasta poate fi după cum urmează: „o unitate spaţială funcţională caracterizată de relaţiile dintre subiecţii economici care o constituie şi relaţiile pe care aceştia le stabilesc cu alte regiuni, care pot fi măsurate”14.
La nivelul structurilor suprana-ţionale, în acest caz al Uniunii Europene, există o tendinţă declarată spre sporirea rolului politicii regionale, şi astfel a regiunii în sine.
Insă nici la acest nivel nu există o definiţie standard, operaţională. De exemplu, în definiţia care se regăseşte la nivelul Adunării Regiunilor Europene se poate observa caracterul pur descriptiv al acesteia, regiunea fiind descrisă ca fiind „entitate publică teritorială corespunzătoare nivelului imediat inferior celui de stat şi dotată cu un govern care dispune de puteri politice proprii”15.
Prin instituirea Comitetului Regiunilor (Tratatul de la Maastricht) este subliniată imposibilitatea formulării unei definiţii instituţionale comune pentru acest concept de regiune, dat fiind faptul că membri acestui comitet erau „reprezentanţi ai comunităţilor regionale şi locale, numiţi în urma unanimităţii votului Consiliului, pe baza propunerilor formulate de Statele Membre”16 (statele
aveau posibilitatea de a face propunerile în funcţie de proprile structuri teritoriale existente). Atunci când analiza regiunii se face în cadrul dezbaterilor cu privire la fondurile structurale, această noţiune desemnează un spaţiu şi nicidecum o instituţie, celula de bază a dezvoltării regionale.
In acest context al definiţiilor oferite la nivelul forurilor internaţionale, Jean-Jaques şi Michele Dayries17, în cadrul analizei procesului de regionalizare în Franţa îşi exprimă opinia relativă la definiţia Consiliului Europei, mai exact de „teritoriu de dimensiune mijlocie susceptibil de a fi determinat geo-grapfic şi care este considerat omo-gen”18. Autorii consideră că această variabilă „dimensiune mijlocie” are un caracter subiectiv, conform concepţiei lor, regiunii neputându-i-se asocia un nivel standard. In ceea ce priveşte celelalte două variabile cuprinse în această definiţie, pe de o parte cuplul teritoriu-entitate umană, iar pe de altă parte caracterul omogen, cei doi autori admit că sunt prezente în mod constant atunci când este vorba despre regiune.
Aşadar, nu există o definiţie standard pentru noţiunea de regiune, modalitatea în care aceasta este percepută diferă în funcţie de multiple variabile.
Regionalizare, descentralizare, deconcentrare, autonomie locală
Urmărind analiza realizată de Gerard Marcou, al cărei subiect de cercetare vizează Statele Membre ale Uniunii Europene, se disting un număr de cinci modele de regiona-lizare „regionalizarea administrativă, regionalizarea prin intermediul colectivităţilor locale existente, descentralizarea regională, regionaliza-rea politică sau autonomia regională, regionalizarea prin intermediul autorităţilor federale”19.
– Regionalizarea administrativă este caracterizată de constituirea de către Stat a unor autorităţi în subordinarea guvernului, cu un anumit grad de autonomie juridică, a căror funcţii (pentru parte dintre ele) este de a promova dezvoltarea economică regională, bazându-se în acest sens pe de o parte pe colectivităţile locale iar pe de altă parte pe organizaţiile economice.
– Regionalizarea prin intermediul colectivităţilor locale existente -atunci când funcţiile ataşate dezvoltării sunt atribuite acestor colectivităţi. Acest model de regio-nalizare se deosebeşte de cel menţionat anterior prin faptul că se realizează prin intermediul instituţiilor descentralizate care acţionează la nivelul propriilor lor puteri/competenţe.
– Descentralizarea regională presupune existenţa unei colectivităţi teritoriale aflate la nivelul superior colectivităţilor locale existente, denumită regiune. Această nouă categorie are aceeaşi natură juridică precum colectivităţile deja existente, deosebindu-se prin faptul că aceasta are o cir-cumscriptie mai mare, incluzân-du-le de fapt pe celelalte, precum şi prin natura competenţelor, ele având o misiune preponderant economică, îndreptată spre dezvoltare. Dat fiind faptul că în paragrafele anterioare am abordat tipologia statului unitar, acest model se înscrie în această tipologie.
– Regionalizarea politică este un model care trimite spre autonomia regională. Din punct de vedere juridic, acest tip de regio-nalizare se deosebeşte de cel al descentralizării regionale prin faptul că o structură regională este inzestrată cu putere legislativă, având competenţe mai vaste, care sunt prevăzute şi garantate de Constituţie (sau text de natura constituţională); astfel, la nivel regional exista un executiv sub forma unui guvern regional. Acest model are efecte asupra structurii statale şi a asupra Constituţiei.
– Regionalizare prin intermediul autorităţilor federale20.
În cadrul acestei clasificări, Gerard Marcou consideră necesară luarea în calcul a unor considerente în vederea oferirii unei perspective cât mai clare. Este vorba în primul rând de a admite că regionalizarea nu este întotdeauna caracterizată prin omogenitate, astfel încât pe teritoriul unui singur stat se pot manifesta mai multe tipuri de regiona-lizare, în funcţie de necesităţile şi particularităţile care au trebuit să fie luate în calcul (un exemplu în acest sens este cazul Regatului Unit al Marii Britanii). În al doilea rând, regionalizării nu trebuie să îi fie asociat un caracter static, mai exact un stat poate cunoaşte de-a lungul evoluţiei sale, diferite tipuri de re-gionalizare. De asemnea, este subliniat faptul că regionalizarea nu trebuie să determine neglijarea rolul statului în dezvoltarea regională21.
Concluzia care poate fi formulată la finalul acestei analize a lui Gerard Marcou este aceea că există mai multe forme de regionalizare „regio-nalizarea administrativă, regionali-zarea prin intermendiul colectivităţilor locale existente, descentralizarea regională, regionalizarea politică sau autonomia regională, regio-nalizarea prin intermediul autorităţilor federale”22. Nu există o ierarhie la nivelul acestor modele, o inferioritate/superioritate, doarece nu există un model ideal (ideal-type), acestea se adaptează unor situaţii diferite. Statele sunt complexe, sunt diferite între ele, regiunile dintr-un stat sunt diferite între ele, astfel încât este imposibilă identificarea unui model unic de regionalizare care să poată să răspundă unor nevoi multiple şi diferite – ceea ce putem avea este un set de principii care să fie aplicate în concordanţă cu diferitele situaţii.
În analiza realizată de Corneliu Liviu Popescu se subliniază faptul că există şase tipuri de regiona-lizare, după cum urmează:
– Regionalizarea politică (aici avem cazul Spaniei, respectiv Italiei).
– Regionalizarea încorporată (aici avem situaţia în care statul unitar s-a format prin contopirea mai multor state, care însă şi-au păstrat o oarecare individualitate, ca în cazul Marii Britanii).
– Regionalizarea diversificată (în momentul în care stabilirea cadrelor regionale se face în concordanţă nu doar cu criteriile politic şi teritorial, dar şi cu criteriile de limbă respectiv cultură – aici avem exemplul Belgiei înainte de a deveni stat federal).
– Regionalizarea administrativă clasică (prin intermediul descentralizării se crează regiuni – colectivităţi locale autonome administrativ, ca în cazul Franţei).
– Regionalizarea funcţională (prin intermediul deconcentrării se crează regiuni – circumscripţii ale administraţiei de stat, ca în cazul Greciei).
– Regionalizarea prin cooperare (se crează regiuni ca structuri de cooperare între diferitele colectivităţi locale)23.
După cum am precizat anterior, dezbaterea despre regionalizare se desfăşoară în cadrul statului unitar, şi am văzut că aceasta se poate realiza, pe de o parte prin descentralizare, iar pe de altă parte prin deconcentrare (ambele la nivel administrativ, şi nu politic) în „joc” intrând şi autonomia locală. Trebuie menţionat faptul că statul unitar este dominat de caracterul de centralizare (din punct de vedere politic) iar din punct de vedere administrativ putem vorbi de trei posibilităţi -centralizare, descentralizare şi deconcentrare, ultimele două fiind cele care sunt relevante pentru subiectul în dezbatere. Centralizarea administrativă presupune existenţa în teritoriu a unor autorităţi care sunt trimise de centru în vederea implementării oridinelor centrale şi raportării situaţiei din teritoriu, fără a deţine competenţa de iniţiativă, ceea ce poate duce la „paralizia extremităţilor şi apoplexia centrului”24.
Aplicarea descentralizării la nivelul funcţionarii statului este extrem de importantă, iar ceea ce se doreşte prin acest demers este de „a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite cetăţenilor (… ) a creşte eficienţa utilizării resurselor (… ) a permite un control mai bun din partea cetăţenilor asupra activităţilor autorităţilor şi a facilita participarea acestora la procesele decizionale”25.
Atunci când se vorbeşte despre descentralizare se face o trimitere imediată la conceptul de centralizare, însă ceea ce trebuie menţionat este faptul că aceste două noţiuni nu se regăsesc în totală opoziţie, ambele tendinţe putându-se regăsi la nivelul unui stat: putem avea pe de o parte tendinţa spre unitate (conform principiului centralizării), iar pe de altă parte tendinţa spre diversitate (conformă principiului descentralizării). In esenţă, acest lucru înseamnă realizarea unei coeziuni statale respectând specificul diferitelor unităţi administrativ-teritoriale. In acest cadru al cuplului terminologic des-centralizare-centralizare, Constantin Dissescu afirmă importanţa unei bune înţelegeri a modului în care fiecare principiu funcţionează la nivelul statului: „descentralizarea nu reprezintă opusul centralizării ci micşorarea ei, diminuarea concentrării puterilor (… ) problema ce preocupă orice naţiune este deci a gradului de descentralizare necesar, ce variază după întinderea teritoriului, mărimea populaţiei, condiţiile economice şi politice existente,
tradiţii etc”26.
La nivelul multor state catalizatorul dezvoltării principiului descentralizării a fost identificarea de resurse noi, dat fiind faptul că descentralizarea determină o mobilizare a resurselor în plan local. Insă aceasta mobilizare a resurselor este o chestiune problematică dacă ne gândim că diferitele structuri locale nu dispun de aceeaşi cantitate de resurse, pe de o parte financiare, iar pe de altă parte umane, iar în acest caz, dacă statul nu intervine în vederea suplimentarii resurselor, rezultatul descentralizării va fi unul opus celui scontat dat fiind faptul că va crea disparităţi la nivelul statului. Şi tocmai în acest, încă o dată în plus, este subliniat faptul că cele două principii centralizare-descen-tralizare nu sunt opuse, ci „conlucrează” în cadrul unui stat: nici o ţară nu este complet descentralizata sau viceversa, complet centralizată.
Am menţionat posibilitatea existenţei la nivelul statului unitar a centralizării administrative care presupune existenţa la nivelul organizării administrativ – teritoriale a unui raport ierarhic între cele două categorii esenţiale de administraţie, centrală respectiv locală, pentru o sincronizare între politicile specifice
(nivel local) şi cele generale (nivel central – al întregului stat). Diferenţa în cazul descentralizării administrative este că, aceasta din urmă prevede în cadrul acestui raport, existenţa la nivel local a dreptului de alegere, de către comunitatea respectivului teritoriu, a unor persoane ce vor avea ulterior competenţe în administrarea directă a chestiunilor locale: „sistemul în care autorităţile reprezentative alese la nivelul unităţiilor administrative-teritoriale au posibilitatea de a supraveghea satisfacerea intereselor lor speciale, prin organe alese de cei administraţi şi cu mijloace financiare proprii27.
Descentralizarea administrativă este de fapt regimul autonomiei locale, dat fiind faptul că „autonomia locală constituie un drept, iar descentralizarea administrativă reprezintă un sistem ce o presu-pune”28. Această ultimă noţiune desemnează dreptul garantat autorităţilor de la nivel local de a avea competenţele de decizie în cazul problemelor de interes local (şi în cazul în care acele chestiuni nu au fost transferate prin lege altor organe). O definire generală a acestui principiu ar putea fi dată de următorul enunţ: autonomia locală reprezintă capacitatea colectivităţilor locale de a-şi gestiona interesele şi problemele locale după propria raţiune, fără intervenţia autorităţii centrale, dar prin respectarea prevederilor legislaţiei emise pentru domeniul în dezbatere. Această autonomie acţionează „pe planul capacităţii juridice, pe planul instituţional, pe planul autonomiei decizionale, pe planul mijloacelor umane, naturale şi financiare”29.
Foarte important de subliniat este faptul că aceste autorităţi locale nu sunt suverane, sunt doar autonome, după cum reiese din analiză, descentralizarea este administrativă în cazul statului unitar (nu politică precum în statul federal) şi în consecinţă autonomia are la rândul ei un caracter pur administrativ (existenţa autonomiei locale nu alterează caracterul unitar al statului, însă acesta va deveni un stat unitar complex, dat fiind faptul că recunoaşte autorităţile administraţiei locale, ca subiect de drept public, cu competenţe de comandă asupra populaţiei de pe teritoriul respectiv30).
Deşi autorităţile locale au aceste competenţe, garantate prin lege, există o procedură de control denumită controlul de tutelă adminis-trativă31 întreprins de administraţia de stat, centrală (Guvern, Ministerul de Interne) sau cea teritorială (Prefect), control care are ca obiect pe de o parte organele locale iar pe de altă parte activitatea lor (revenind la diferenţele dintre statul unitar şi cel federal, această tutelă nu poate există în cazul statului federal, în raportul stat federal-state federate). Dacă autonomia locală se regăseşte atât în raportul stat-colectivităţi locale, cât şi în raportul dintre diferite colectivităţi locale, tutela nu se regăseşte decât în cadrul primului caz.
Autonomia locală ocupă un loc central şi la nivelul legislaţiei europene, ea fiind parte a „principiilor democratice comune tuturor statelor membre ale Consiliului Europei (…) constituie principiul fundamental al organizării administrativ-teritoriale a unui stat”32. Carta Europeană a Autonomiei Locale, în articolul 3, paragraful 1, respectiv articolul 4, paragraful 2 defineşte şi explică principiile de funcţionare ale acestei chestiuni. De asemenea, conform acestei Carte, raporturile stat-auto-rităţi locale se realizează respectând principiul subsidiarităţii.
Conform acestui principiu autorităţile de la nivel local au competenţa decizională în chesiuni de interes local, excepţie făcând acelea care prin lege au fost atribuite unor autorităţi diferite, intervenţia statului fiind posibila doar în situaţii care fie sunt prea complexe fie au un caracter general şi astfel nu pot face obiectul autorităţilor locale33.
Eficienţa subsidiarităţii poate fi explicată prin ideea de proximitate, astfel încât fiecare nivel să aibă competenţe în chestiuni pe care le poate rezolva optim, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie cedate cât mai multe competenţe către nivelul de jos, ci că trebuie să se găsească pentru fiecare problemă eşalonul potrivit pentru soluţionarea sa. Admiţând existenţa şi funcţionarea principiului autonomiei locale la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, trebuie să ne raportăm la diferenţele care se înregistrează de la stat la stat în ceea ce priveşte aplicarea acestui principiu. Diferenţa esenţială, rezultată în urma unor analize comparate, se referă la modalitatea de reglementare constituţională a acestui principiu în cadrul fiecărui stat.
Un proces intermediar descentralizării este reprezentat de deconcentrare, ce presupune desemnarea de către autorităţile centrale a unor reprezentanţi, ce vor avea competenţe în influenţarea deciziei la nivel local. Există tendinţa asimilării acestuia cu descentralizarea teritorială, pe baza faptului că în ambele cazuri se vorbeşte de existenţa unor autorităţi de decizie implantate la nivel local. Dar această echivalare nu este validă deoarece „în cazul deconcentrării se vorbeşte despre o autoritate etatică, supusă autorităţii ierarhice a puterii centrale, în timp ce în cazul descentralizării teritoriale deciziile sunt luate de autorităţile autonome, responsabile în faţa electorilor şi supuse nu unei puteri ierarhice ci doar unui control al autorităţii ierarhice”34. Astfel, ceea ce face diferenţa între cele două principii este natura autorităţii de decizie: în cazul deconcentrării este vorba de un organ de stat în timp ce, descentralizarea teritorială, presupune o autoritate autonomă, desemnată în conformitate cu rezultatele obţinute în urma exercitării dreptului de alegere a autorităţilor locale, a unei comunităţi date.
Deconcentrarea se poate identifica la nivelul unui stat sub două moduri: „verticală (sporindu-se competenţele serviciilor exterioare ale administraţiei ministeriale) sau orizontală (sporindu-se competenţele conducătorului serviciilor deconcentrate dintr-o circumscripţie administrativă, cum ar fi, prefec-tul)”35. Importanţa asigurării decon-centrării în cadrul unui stat este dată de faptul că respectarea acestui principiu sporeşte coerenţa măsurilor asumate de stat la nivel local şi de asemenea la nivel local se realizează echilibrul autorităţilor, care vor răspunde eficient la necesităţiile comunităţii conduse.
Modele explicative: guvernare multi-nivel, regionalism
Legat de ceea ce am enunţat anterior avem un alt concept important, central în cadrul procesului de regionalizare, guvernarea multi-ni-vel (multi-level governance). Emergenţa acestui model a fost determinată din două sensuri: necesitatea ca nivelul superior să coordoneze relaţiile dintre nivelurile inferioare, iar în celălalt sens, acestea din urmă s-au regăsit în situaţia de a implementa strategii fixate la un alt nivel (superior). Ceea ce presupune acest tip de guvernare este o realocare a autorităţii între diferite niveluri de autoritate prin prisma fie a principiului subsidiarităţii, fie a principiului descentralizării competenţelor. În studiul său, Gabriela Popescu afirmă că indiferent de varianta aleasă (subsifiaritate/descentraliza-re) rezultatul a fost reconfigurarea jurisdicţiilor şi constituirea unora compatibile cu capacitatea autorităţilor de a acţiona36. Acesta apreciază că această împărţire a autorităţii intre actori aflaţi la niveluri diferite determină ca autoritatea să fie mai puternică în procesul decizional al politicilor publice deoarece „reflectă heterogenitatea preferinţelor a diferitelor elemente de la niveluri dife-
rite”37.
În cadrul unei analize asupra modelui de guvernare multi-nivel, Hooghe şi Marks38 identifică două mari tipuri de guvernare multi-nivel, cel mai adesea implementat fiind cel instituţional (sistem de guvernare multi-nivel instituţional), care se bazează pe existenţa unui cadru instituţional strict având ca principali actori autorităţile publice (în acest sens determină amplificarea puterii autorităţii de la nivel local).
Chiar dacă sunt multe analize care pledează în favoarea acestui model, chiar dacă beneficiile acestuia sunt evidente în multe state, aceasta guvernare mult-nivel trebuie să răspundă unor limite: faptul că în cadrul acestui model structura instituţionala are un caracter rigid iar jurisdicţiile au frontiere clar delimitate poate determină apariţia unor obstacole în procesul de implementare a unor schimbări structurale. De asemenea, pentru ca un stat să deţină un sistem multi-nivel eficient este nevoie ca actorii implicaţi (de la fiecare nivel) să fie eficienţi şi astfel costurile de coordonare să fie minime.
La fel ca şi în cazul conceptelor de regiune, respectiv regionalizare, unde am afirmat că nu trebuie neglijat rolul imporant al statului chiar şi pe plan regional (al politicii regionale), subliniez şi aici că, deşi există multe analize referitoare la criza statului39, dat fiind faptul că acesta are un set considerabil de puteri şi resurse, nu poate fi vorba de un declin al statului. Structurile suprana-ţionale la rândul lor au remarcat importanţa acestui sistem şi astfel au încercat să pună în aplicare demersuri în acest sens. Astfel, Uniunea Europeană, începând cu anul 1986, prin intermediul Actului Unic European, a transformat sistemul de guvernare multi-nivel în sistemul ce caracterizează domeniul politicilor publice. Avem analize în cadrul cărora găsim afirmaţia conform căreia acest moment 1986 a reprezentat pentru Statele Membre o dublă cedare a autorităţii (pe de o parte spre nivelul subnaţional, iar pe de altă parte spre nivelul supra-naţional) 40.
Ulterior anului 1986, un moment în care acest sistem a luat amploare în concepţia formulată la nivel european, formulându-se ca principiu central, a fost anul 2009 când Comitetul Regiunilor a elaborat Carta Albă a guvernării multi-nivel. Conform concepţiei Comitetului, acest sistem este „o acţiune coordonată a Uniunii, a Statelor Membre şi a autorităţilor locale şi regionale, bazată pe parteneriat şi vizând elaborarea şi aplicarea politicilor UE, aceasta implică responsabilitate comună a autorităţilor de la diferite niveluri vizate şi se bazează pe toate sursele de legitimitate democratică şi pe reprezentativitatea diferiţilor actori implicaţi”41
Atunci când vorbim despre termenul de regionalizare este nevoie, într-o primă instanţă, să facem distincţia clară între acesta şi termenul de regionalism In acest sens trebuie luate în calcul analizele mai multor cercetători referitoare la această distincţie.
Richard Balme în lucrările sale nu distinge cele două nouţiuni ci propune o tipologie a regionalismelor menită să accentueze noutatea neo-regionalismului. Analiza sa cuprinde astfel ca tipuri de regionalism, următoarele – regionalismul constituţional (trimite la un mod de integrare naţională prin cadrul federalismului), regionalismul politic (trimite la o identitate culturală) şi regionalismul funcţional (care trimite la eficienta politică)42.
In concepţia lui Loughlin regionalismul este „o ideologie şi o mişcare politică care recomandă că regiunile (sau mai exact elitele regionale) exercită un control mai drept asupra chestiunilor politice, economice şi sociale ale propriilor teri-torii”43, iar regionalizare „corespunde unei abordări a chestiunii regionale aşa cum este văzută de către centru”44. In ceea ce priveşte regionalismul, analiza sa reliefează existenţa a trei tipuri distincte: „regionalismul iacobin (care presupune acelaşi tratament pe întreg teritoriul naţional), regionalismul autonomist moderat (trimite la drepturile unui grup etnic sau lingvistic) şi regionalismul separatist radical”45.
VoP nu face nicio diferenţă între cei doi termeni, ceea ce el identifică sunt două noţiuni ale regionalis-mului46. Prima noţiune face referire la un principiu general care dirijează organizarea teritoriului fie în funcţie de variabile precum istoria, geografia, criteriul etnic fie în funcţie de scopurile urmărite. Cea de-a doua noţiune este de fapt regionalismul politic, ce presupune existenţa unui spaţiu regional de formulare a revendicărilor politice. Această dictincţie între tipuri de regionalism, făcută de VoP este apropiată de distincţia dintre regionalizare şi regionalism făcută de Longhlin. Aici poate apărea o critică, pe care am formulat-o şi anterior, legată mai exact de regionalismele bazate pe particularităţile etnice, istoria recentă a arătat cazuri de ameninţare a existenţei statale şi chiar de dizolvare a acestora (de exemplu fosta Iugoslavie, Cehoslovacia).
Conform autorului, între regio-nalizare şi regionalism există o interacţiune puternică, cel dintâi având ca scop primordial o dezvoltare economică uniformă pe teritoriul statului prin reducerea diferenţelor / dezechilibrelor dintre diferitele regiuni, iar cel de-al doilea fenomen presupune o anumită putere de decizie la nivelul regiunii în ceea ce priveşte, pe de o parte, chestiunile de interes regional, iar pe de altă parte, afirmarea şi conservarea propriei identităţi47 (autorul consideră important de semnalat faptul că nu în toate cazurile există o compatibilitate perfectă între regionalizare şi cerinţele regionalismului).
In doctrina românească, Graţian
Mihăilescu, abordând această problematică a regionalizării, făcând referire la distincţia regionalizare-regionalism, consideră că aceste două procese interacţionează dat fiind faptul că acţionează în acelaşi plan (planul regional), primul fiind un proces de sus în jos, cel de-al doilea de jos în sus, însă diferenţa constă în faptul că: „regionalismul ca termen întâlnit în discursul politicienilor, care poate duce la federalizare (un ansamblu teritorial cu o istorie şi cultură comună ce poate dobândi competenţe pentru politicile publice) şi regionalizarea care este o acţiune administrativă ce vizează crearea unor spaţii de cooperare şi defineşte noi unităţi administrativ-
teritoriale”48.
Cristian Băhnăreanu şi Alexandra Sarchinschi consideră că „regionalizarea este procesul formării de regiuni, regionalismul tendinţa de a crea instituţii şi aranjamente regionale”49. In lucrarea „Procesul de regionalizare a României şi securitatea naţională” autorii identifică mai multe tipuri de regio-nalizare: regionalizarea structurată, regionalizarea pentru dominare, re-gionalizarea pentru securitate, regio-nalizarea în reţea şi regionalizarea unită (referindu-se cu precădere la regiunile transfrontaliere)50.
Concluzii
In urma analizării acestor concepte se poate observa varietatea manifestării lor, şi de asemenea se pot identifica elementele care determină un anumit tip de regionalizare si mai ales care sunt acele principii necesare de luat in calcul atunci când se doreşte implementarea cu succes a acestui proces. Dupa cum am afirmat şi în parta introductivă, acest demers de analiză teoretică este important deoarece, în vederea asigurării unei alegeri optime, este nevoie să se studieze literatura de specialitate, pentru a se înţelege mecanismele specifice ale acestor procese, iar un pas ulterior important ar fi studierea evoluţiei acestor fenomene la nivelul altor state, în vederea însuşirii de bune practici dezvoltate în alte ţări şi adaptarea lor ulterioară (a elementelor teoretice şi a bunelor practici) pe scena politică românească.
Note
* loan Alexandru, Ivan Vasile Ivanoff, Claudia, Gilia, Sisteme politico-administrative europene, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2007, pp. 60-63.
1 Dănuţ Radu Săgeată, Modele de regionäre politico-administrativă, Editura Top Form, Bucureşti, 2004, p. 9.
2 Pierre Pactet, Institutions politiques. Droit constitutionnel, ediţia a 13-a, Editura Masson, Paris, 1994, p. 55.
3 Ioan Alexandru, Ivan Vasile Ivanoff, Claudia Gilia, op. cit., p. 66.
4 Ioan, Alexandru, Ivan Vasile, Ivanoff, Claudia, Gilia, ibid.
5 Marcel Prelot, Jean Bouloius, Institutions politiques et droit constitutionnel, Dalloz, Paris, 1926,
p. 254.
6 Dănuţ Radu Săgeată, op. cit., p. 11.
7 Corneliu Liviu Popescu, Autonomia locală şi integrarea europeană, Editura All Beck, Bucureşti, 1999,
pp. 20-21.
8 Jean Giquel, Droit connstitutionnel et institutions politiques, ediţia a 14-a, Montchrestien, Paris, 1995, p. 76.
John Fraser Hart, „The Highest Form of the Geographer’s Art”, Annals of the Association of the American Geographers, vol. 72, nr. 1, p. 21.
Klaus Roth, „What’s in a Region? Southeast European Regions between Globalization, EU-Integration and Marginalization”, în Region, Regional Identity and Regionalism in Southeastern Europe. Part I, Klaus Roth si Ulf Brunnbauer (coord.), The International Association for Southeast European Anthropology, Berlin, 2007, p. 21. Anne Gilbert, „The New Regional Geography in English and French-speaking Countries”, în Progress in Human Geography, nr. 12, 1988. Gerard Marcou, La régionalisation en Europe, P.E, L-292, Luxembourg,
1999, p. 10.
Gisela Farber, „Regions in Europe -The economic perspective ” în The regions – Factors of intergration or disintegration in Europe?, Gisela Farber si Murray Forsyth, Nmos, Baden-Baden, 1996, p. 24.
Adunarea Regiunilor Europene, Declaraţia asupra regionalismului în Europa, Adunarea Regiunilor Europene, Articolul 1.1, Bâle, 1996, p. 4.
15 Tratatul privind funcţionarea
Uniunii Europene, Secţiunea a 2-a,
articolul 305, Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene, 2010 (ex. arti-
colul 263 din Tratatul Comunităţilor
Europene).
16 Jean-Jacques Dayries, Michele
Dayrie, La régionalisation, a 3-a
ediţie, Presses Universitaires de
France, Paris, 1986.
17 Ibid., p. 3.
18 Gerard Marcou, op. cit., p. 17.
19 Ibid., pp. 18-34.
20 Ibid., pp. 17-18.
21 Ibid., pp. 18-34.
22 Corneliu Liviu Popescu, op. cit.,
p. 141.
23 Ibid., p. 47.
24 Liviu Radu, „întărirea relaţiilor fis-
cale interguvernamentale – Relaţiile
între consiliile judeţene, consiliile
locale şi autorităţile central”, în Pro-
cesul de descentralizare în România
– experienţe comparative, ed. Banca
Mondială, Bucureşti, 2006, p. 205.
25 Constantin Dissescu, Curs de drept
public român, volumul îîî – Dreptul
administrativ, Stabilimentul Grafic
I.V. Socec, Bucureşti, 1891, p. 836.
26 Dana Apostol Tofan, „Probleme
actuale ale descentralizării admi-
nistrative (I)”, în Studii de drept
românesc, nr. 3-4/1991, Bucureşti,
p. 144.
27 Ibid., p. 130.
28 Corneliu Liviu Popescu, op. cit., p. 51.
29 Marcel Prelot, Jean Bouloius, op.
cit., p. 252.
Corneliu Liviu Popescu, op. cit., pp. 51-53.
31 Ibid., p. 123.
32 Anton Trăilescu, Drept adminis-
trativ, ediţia a 2-a, Ed. All Beck,
Bucureşti, 2005, p. 34.
33 Verginia Verdinas, „Centralizare,
descentralizare, federalism”, în
Analele Universităţii Bucureşti,
seria Drept, Bucureşti, 1997, p. 29.
34 Corneliu Liviu Popescu, op. cit., p. 48.
35 Gabriela Popescu, „Structural
Dynamic of the Public Sector and
Multi-level Governane: between
hierarchies, market and network
forms”, în Revista de Administraţie
şi Management Public, nr. 17, 2011,
pp. 47-63.
36 Ibid.
37 Liesbet Hooghe, Gary Marks,
„Unravelling the Central State, but
How? Types of Multilevel
Governance”, în American Review
of Political Science, vol. 97, nr. 2,
2003, pp. 233-243.
38 Joseph Camilleri, Jim Falk, End of
Sovereignty? The Politics of a Shrinking and Fragmenting World,
Edward Elgar, Aldershot, 1992.
39 Mark Pollack, „Creeping Compe-
tence: The Expanding Agenda of the
European Community”, în Journal
of Public Policy, vol. 14, nr. 2,
1994, pp. 95-145.
40 Cartea Albă a Comitetului Regi-
unilor privind guvernanţa pe mai
multe niveluri, iunie 2009.
41 Richard Balme, „Introduction:
Pourquoi le gouvernement change-t-
il d’échelle?” în Les politiques du
néo-régionalisme, Richard Balme,
Ed. Economica, Paris, 1996, pp. 34-
următ.
Gerard Marcou, op. cit., p. 13.
43 Ibid.
44 Ibid.
45 Ibid., p. 14.
46 Regionalizare §i regionalism,
www.scribd.com.
47 Gratian Mihäilescu, „Regionalizarea
– clarificarea unui concept”,
Europlus, 11.12.2012, http://www.
europuls.ro/index.php?option=com_
content&view=article&id=623:regio
nalizare-dezvoltare-regionala-roma nia&catid=112: dezvoltare-regional &Itemid=1245
48 Cristian Băhnăreanu, Alexandra
Sarchinschi, Procesul de regiona-
lizare a României şi securitatea
naţională, Editura Universităţii
Naţionale de Apărare „Carol I”,
Bucureşti, 2012, p. 16.
49 Ibid, pp. 17-18.
Bibliografie
Adunarea Regiunilor Europene, Declaraţia asupra regionalismului în Europa, Adunarea Regiunilor Europene, Bâle, 1996.
Alexandru, loan, Ivanoff, Ivan Vasile şi Gilia, Claudia, Sisteme politico-administrative europene, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2007.
Bădescu, Ilie şi Dungaciu, Dan, Sociologia şi geopolitica frontierei, II, Editura Floarea Albastră, Bucureşti, 1995.
Balme, Richard, „Introduction: Pourquoi le gouvernement change-t-il d’échelle?, în Les politiques du néorégionalisme, Balme, Richard, Editura Economica, Paris, 1996.
Băhnăreanu, Cristian şi Sarchinschi, Alexandra, Procesul de regionalizare a României şi securitatea naţională, Editura Universiăţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2012.
Camilleri, Joseph şi Falk, Jim, End of Sovereignty? The Politics of a Shrinking and Fragmenting World, Edward Elgar, Aldershot, 1992.
Dayries, Jean-Jacques şi Dayries, Michele, La régionalisation, a3-a ediţie, Presses Universitaires de France, Paris, 1986.
Dissescu, Constantin, Curs de drept public român, volumul III – Dreptul administrativ, Stabilimentul Grafic I.V. Socec, Bucureşti, 1891.
Farber, Gisela, „Regions in Europe –The economic perspective „, în The regions – Factors of intergration or disintegration in Europe?, Farber, Gisela şi Forsyth, Murray, Nmos, Baden-Baden,1996.
Giquel, Jean, Droit connstitutionnel et institutions politiques, ediţia a 14-a, Montchrestien, Paris, 1995.
Pactet, Pierre, Institutions politiques. Droit constitutionnel, ediţia a 13-a, Editura Masson, Paris, 1994.
Popescu, Corneliu Liviu, Autonomia locală si integrarea europeană, Editura All Beck, Bucureşti, 1999.
Prelot, Marcel şi Bouloius, Jean, Institutions politiques et droit constitutionnel, Dalloz, Paris, 1926.
Radu, Liviu, „întărirea relaţiilor fiscale interguvernamentale – Relaţiile între consiliile judeţene, consiliile locale şi autorităţile central”, in Procesul de descentralizare în România experienţe comparative, ed. Banca Mondială, Bucureşti, 2006, p. 205.
Roth, Klaus, „What’s in a Region? Southeast European Regions between Globalization, EU-Integration and Marginalization, in Region, Regional Identity and Regionalism in Southeastern Europe. Part I, Roth, Klaus si Brunnbauer, Ulf (coord.), The International Association for Southeast European Anthropology, Berlin, 2007.
Săgeată, Dănuţ Radu, Modele de regionare politico-administrativă, Editura Top Form, Bucureşti, 2004.
Trăilescu, Anton, Drept administrativ, ediţia a 2-a, Editura All Beck, Bucureşti, 2005.
Apostol Tofan, Dana, „Probleme actuale ale descentralizării administrative (I)”, în Studii de drept românesc, nr 3-4/1991, Bucureşti.
Gilbert, Anne, „The New Regional Geography in English and French-speaking Countries”, în Progress in Human Geography, nr. 12.
Hart, John Fraser, „The Highest Form of the Geographer’s Art”, în Annals of the Association of the American Geographers, vol. 72, nr. 1.
Hooghe, Liesbet şi Marks, Gary, „Unravelling the Central State, but How? Types of Multilevel Governance”, în American Review of Political Science, vol. 97, nr. 2,
2003.
Marcou, Gerard, La régionalisation en Europe, P .E, L-292, Luxembourg, 1999.
Pollack, Mark, „Creeping Competence: The Expanding Agenda of the European Community”, în Journal of Public Policy, vol. 14, nr. 2, 1994.
Popescu, Gabriela, „Structural Dynamic of the Public Sector and Multi-level Governane: between hierarchies, market and network forms”, in
Revista de Administraţie şi Management Public, nr. 17, 2011.
Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2010.
Cartea Albă a Comitetului Regiunilor privind guvernanţa pe mai multe niveluri, iunie 2009.
Verdinas, Verginia, „Centralizare, descentralizare, federalism”, în Analele Universităţii Bucureşti, seria Drept, Bucureşti, 1997, p. 29.
Resurse electronice:
Mihăilescu, Graţian, „Regionalizarea –clarificarea unui concept”, Europlus, 11.12.2012, http://www. europuls.ro/index.php?option=com_ content&view=article&id=623:regio nalizare-dezvoltare-regionala-roma nia&catid=112: dezvoltare-regional &Itemid=1245