Coordonat de Sorin BOCANCEA
Volum X, Nr. 1 (35), Serie nouă, decembrie 2021-februarie 2022
Conferința Națională
„AFGANISTAN. Două decenii de prezență NATO”
Iași, 22 octombrie 2021
Pe 21 octombrie 2021, Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Fundația Colegiului Național de Apărare, sucursala Iași, și cu Universitatea „Petre Andrei” din Iași, a organizat Conferința Națională „AFGANISTAN. Două decenii de prezență NATO”. Evenimentul a avut loc în Sala Voievozilor, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. La Conferință au participat autorități locale, reprezentanți din domeniul academic, din Ministerul Apărării Naționale, precum și foști miniștri.
Lia Anton, Președintele interimar al Fundației Colegiului Național de Apărare, Sucursala Iași, a declarat: „România a fost prezentă în această misiune de la bun început și a participat pe tot parcursul acesteia, însă lucrurile neștiute despre prezența României în Afganistan le vom afla de acum pe parcursul conferinței noastre și a altor conferințe de acest gen”.
Prezent la conferință, Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a subliniat rolul deosebit pe care l-au avut miile de militari români dislocați în Afganistan timp de 20 de ani: „Am ținut neapărat ca Fundația Colegiului Național de Apărare să rămână partener principal în organizarea acestui eveniment pe care noi îl găzduim de mai multă vreme. De altfel, Fundația Colegiului Național de Apărare este principalul partener pentru toate evenimentele anuale din preajma Zilei Armatei”.
La rândul său, Președintele Fundației Colegiului Național de Apărare, Cristian Petcu, a dezvăluit premisele care au condus la implicarea organizației într-un astfel de proiect. „Evenimentul de astăzi încheie careul de evenimente pe care Fundația Colegiului Național de Apărare l-a început cu Ziua Drapelului. Am încercat să ieșim din nișă, din breșa în care noi, ca Fundație a Colegiului Național de Apărare, ne desfășurăm activitatea, și, pentru prima dată, Fundația a marcat în acest an, pe 24 iunie, Ziua Drapelului, când am și lansat un volum extraordinar de bine documentat realizat de către trei cadre didactice de la Universitatea din București”.
Universitatea ,,Petre Andrei” din Iași este deja un promotor al proiectelor de anvergură națională. Rectorul Universității, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, care a fost și moderatorul conferinței, a declarat: „Așa cum ați putut constata, după retragerea NATO din Afganistan, s-a produs o avalanșă de opinii și mai ales de judecăți de valoare înainte ca oamenii să cunoască ce a însemnat prezența trupelor NATO pentru două decenii acolo. Conferința noastră este un prim pas spre cunoașterea acestui fenomen, iar evenimentul la care participați este doar o parte din ceea ce noi, organizatorii, știm că se întâmplă.”
Keynote speaker-ul Conferinței a fost Cristian Diaconescu (fost Ministru al Justiției îm 2004 și Ministru de Externe în 2009), care a susținut prelegerea Prezența trupelor române în Afganistan. Avantajele acestei misiuni. „Faptul că suntem în Alianța Nord-Atlantică se datorează Armatei române. Mi-aș fi dorit să spun că diplomația, politica românească sau ceilalți vectori de comunicare și reprezentare ai statului român au fost esențiali din acest punct de vedere. Da, au fost importanți, dar modul înn care, în acea perioadă, Armata română a reacționat la o solicitare a reprezentat acel tip de moment de inflexiune pe care istoria ți-l poate da sau nu.”
Șeful Direcției Politici de Apărare, Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Col. Alin Moiceanu, a susținut prelegerea Aportul politico-militar al Armatei României în Afganistan. Domnia sa a declarat: „în octombrie 2001, a fost lansată Operația Enduring Freedom, o operație tip coaliție, condusă de Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia au fost dislocate primele forțe în Teatrul de operații Afganistan. În spiritul solidarității strategice față de parteneriatul american, precum și pentru consolidarea poziției naționale ca aprtener aliat al coaliției, la acel moment, autoritățile române au decis participarea militară în Afganistan.”
Ioan Mircea Pașcu, Ministru al Apărării Naționale în perioada 2000-2004, a declarat: „Îmi aduc aminte, când am avut primele pierderi, au fost doi oameni, Fogoroși și Samuilă, și atunci ne-am dat seama că trebuie să avem un moment de reflecție și că trebuie să pregătim opinia publică, pentru că dacă ar fi fost exploatat acel moment în mod negativ s-ar fi pus sub semnul întrebării tot efortul nostru.”
Comandatul Brigăzii 15 Mecanizată, Gen. de brigadă Daniel Pop, a susținut prelegerea Brigada 15 Mecanizată și cei 20 de ani de provocări ai Afganistanului: „Militarii ieșeni au fost prezenți de la început și până la sfârșit în cadrul misiunilor desfășurate de Armata română în Afganistan. Militarii Brigăzii 15 mecanizate au fost ultimii militari care s-au retras, ultimul detașament întâmpinat de domnul Ministru pe aeroportul din Bcurești.”
Gen. de brigadă Ciprian Marin a susținut prelegerea Două decenii de prezență în NATO cu 20 ani de angajare militară în Afganistan. Lecții învățate și experiențe acumulate: „Misiunea din Afganistan a fost un principalul efort al României într-un teatru de operații. Am avut dislocați, într-un anumit moment, 1900 de militari pe timpul unei rotații de șase luni. România s-a alăturat acestui efosrt internațional începând din luna iunie 2002, încă de la început. Am contribuit cu unități de tip batalion, aproximativ 400 de militari, acționând cu precădere în zona aeroportului de la Kandahar. Scopul militarilor noșștri în Afganistan a fost asigurarea unui climat de securitate.”
Prof.univ.dr. Cristian Bocancea, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, a susținut prelegerea Noul Emirat Afgan – o lecție despre limitele conceptului occidental al democrației: „Obiectivele dezvoltării și democratizării au fost atinse nesatisfăcător, motiv pentru care în societatea afgană s-au creat noi clivaje și nemulțumiri – unele legate de prezența americană (aliată), altele de sărăcie și corupție, pentru a nu mai vorbi de chestiunea religioasă. Evoluția occidentalizantă a țării i-a nemulțumit chiar și pe combatanții anti-talibani, care și-au reconsiderat poziția față de ei, văzându-i ca singurii păstrători ai tradiției.”
Prof.univ.dr. Doru Tompea, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, a prezentat prelegerea Reflectarea în presa internațională a retragerii trupelor NATO din Afganistan: „Reflectarea mediatică a retragerii din Afganistan a fost importantă, atât prin informațiile livrate de corespondenții de presă, care au oferit detalii „de la fața locului”, cât și prin analizele efectuate de cele mai prestigioase entități media asupra evoluției acestei acțiuni, sub diferite aspecte: cauze, criterii, desfășurări de forțe, consecințe, perspective locale, regionale și internaționale”.
Prof.univ.dr. Zaker Hussain Ershad, de la Universitatea „Avicenna” din Kabul, Afganistan, a prezentat prelegerea Factori cu impact asupra victoriei talibanilor în Afganistan. „Am o mare experiență și știu despre rolul jucat de către NATO în Afganistan. NATO a venit acolo din cauza unor motive foarte clare. Mai mult de 2 300 de americani au fost uciși, mai mult de 20 000 de americani au fost răniți. De asemenea, peste 450 de soldați din Marea Britanie au fost uciși, dar și 69 000 de membriu ai forțelor de securitate afgane și-au pierdut viața în cei 20 de ani.”
O parte dintre prelegerile susținut la conferință sunt publicate în prezentul număr al revistei Polis.
Silvia BOCANCEA